Sovety roditel

 

Для батьків

Здорове харчування дітей дошкільного віку

 

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

     Раціональне, здорове харчування дитини є важливим щоденним питанням! В повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, клітковина, вода. Той, хто дбає про своє здоров’я, має дотримуватись трьох принципів здорового харчування: помірність, різноманітність, збалансованість.

     Помірність – щоб калорійність раціону не перевищувала енергетичних витрат організму.Різноманітність – передбачає споживання продуктів усіх основних груп (хліб і крупи; овочі та фрукти; м’ясо та молочні вироби). Збалансованість – означає правильне співвідношення цих груп продуктів.

     Пам'ятайте, що для для дітей перш за все необхідне споживання повноцінного білка. Адже це основний будівельний матеріал для організму. В разі його нестачі виникає гальмування росту. Жири – теж частинка тіла людини. Після травлення їх організм відкладає „про запас” – під шкірою та навколо життєво важливих органів, таких як серце, печінка і нирки. Вони захищають нас від холоду і запобігають пошкодженню внутрішніх органів і кісток. Корисність вуглеводів для організму в тому, що вони сприяють нормалізації процесів травлення, дають відчуття ситості на тривалий час, а деякі швидко втамовують голод (фрукти, мед, цукор). Вуглеводи дуже калорійні. Їх надлишок у раціоні може привести до ожиріння (особливо в дитячому віці). Здоровий раціон не обходиться без клітковини, оскільки вона допомагає виводити відходи з організму. У здоровому харчуванні ніяк не обійтись без води. Вона не вважається поживною речовиною, але виконує життєво необхідні функції: сприяє обміну речовин, виводить токсичні відходи. Добова норма для дітей дошкільного віку становить 5-6 стаканів води.

    харчування

Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Вони також містяться у їжі і є важливим джерелом протеїну, вуглеводів та жирів. Вітаміни й мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти хоча б трохи сирих овочів і фруктів.

харчування 2

Для того, щоб їжа приносила користь, необхідно вживати її не тільки в стравах з фаршу (печінкові, рибні, м'ясні котлети), але й порціонні шматки, а також знати години харчування, правильно їх розподілити, коли і які продукти вживати Наприклад, продукти, багаті на білок (м’ясо, рибу, яйця, горох, квасолю), вживають на сніданок та обід, а страви з круп та овочів залишають на вечерю.

     Необхідно, щоб їжа була різноманітною. Але є продукти, вживання яких треба обмежити. Це цукор, жир, сіль, борошняні вироби. Від надмірного вживання солодощів люди повнішають, у них псуються зуби, вони частіше хворіють. Надлишок в організмі солі теж може стати причиною захворювань.

     Привчайте малюка вживати корисні продукти, та обмежте шкідливі продукти харчування.харчування 3

Виховуйте у дітей навички харчової поведінки

1.Починайте з себе. Немає ліпшого способу сформувати або скорегувати звичку дитини, ніж демонструвати бажану модель харчової поведінки завдяки особистому прикладу. Памятайте, що дитина повторює за батьками все, що бачить.

2.Подавайте їжу в призначеному для цього місці. Зазвичай вживання їжі в домашніх умовах відбувається на кухні, де є стіл, стільці тощо.

3.Урізноманітнюйте раціон дитини. Не кожна сім”я може придбати дорогі сорти м”яса та риби. Проте всі мають змогу чергувати продукти харчування, доступні для будь-якого сімейного бюджету: м”ясо куряче й яловиче, рибу хек і мерлузу.

4.Подавайте страви та сервіруйте стіл естетично. Привабливо прикрашена ароматна страва в десятки разів інтенсивніше стимулює зони головного мозку, що активують механізм травлення.

5.Не перегодовуйте дитину. Кладіть на тарілку невелику порцію їжі. Якщо дитина відчуває, що ще голодна, вона попросить добавку. Так вона навчиться самостійно визначати міру ситості.

6. Не робіть із їжі винагороду. «Солодкі» заохочення можуть стати одним із каменів спотикання на шляху до формування здорових харчових звичок.

7.Обговорюйте корисні та шкідливі властивості продуктів харчування.

8. Формуйте адекватну харчову поведінку дитини методом гри. Для цього підходить формат рольової гри, зокрема «В кухаря» або «В кафе».

Привчайте дитину:

  • перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
  • під час прийому їжі стежити за тим, щоб діти правильно користувалися столовими приладами, враховували безпеку під час користування виделкою та ножом (ножі мають бути із заокругленими кінчиками, не гострі);
  • охайно вживали тверду їжу; відламували хліб маленькими шматочками, заїдали його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їли ложкою з тарілки, пили з чашки, не обливаючись;
  • привчати дітей правилам вживання рибних страв. Вчити самостійно розбирати страву від кісток;
  • привчати дітей правилам вживаннягрінок, страв із запеченою скоринкою , фруктів з кісточкою (яблука, абрикос, вишня, черешня, груша тощо). Зосереджувати увагу на певних правилах: їжу вживати не тороплячись, відкушувати їжу не великими шматочками, ретельно пережовувати, не напихати рота, не розмовляти тощо;
  • під час прийому компоту стежити за тим, щоб фрукти діти їли маленькими ложками, кісточки із фруктів акуратно клали на край блюдця;
  • після прийому їжі використовували серветку

Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.

Таким чином, маємо визначити, що здоров'я дитини залежить від її корисного та різноманітного раціону, харчової поведінки та харчових звичок, які формуються насамперед у сім'ї дитини, та ґрунтуються на витримці її батьків і бажанні зрозуміти дитину.

Шановні батьки, пам'ятайте!!!!

Основний пріоритет необхідно надавати природним продуктам, які приготувала для нас природа. Як би принадно не виглядали барвисті коробочки, не варто забувати про те, що харчування дітей повинне бути натуральним.

 

 

 

Новини закладу