Харчування дітей: безпечне, корисне, поживне.

Опубликовано 02.02.2014 23:19

imagesБудь-яка матуся прагне нагодувати свого малюка смачною і корисною їжею. Однак не варто забувати про те, що дитяча їжа повинна бути не тільки апетитною, здоровою і приготованою правильно з точки зору збереження корисних речовин, але і безпечною для дитини.

Зупинимося докладніше на правила безпечного харчування для дітей, більшість з яких сформульовано Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

1. Дотримуйтесь чистоти!

Всі продукти, з яких ви готуєте дитячу їжу, повинні бути ретельно вимиті, — не тільки руками, але і гарячою водою із застосуванням спеціальної щітки. Тверді овочі, такі як картопля, морква, буряк, необхідно обливати окропом. Чистими повинні бути не тільки продукти, але і кухонне начиння і посуд. Тут особливу увагу слід звернути на чистячі засоби, якими ви миєте посуд: вони не повинні бути токсичними, повинні легко змиватися з посуду. 

2. Відділяйте сирі продукти від готових!

Для кожного типу продуктів (або хоча б для самих загальних груп, таких як риба, овочі-фрукти, м'ясо, хліб) потрібно мати окремі ножі та обробні дошки.

3. Проводьте термічну обробку ретельно!

Звертайте увагу на терміни приготування різних кулінарних інгредієнтів, адже бажано зберегти баланс між безпечною і корисною їжею, що зберігає більшу частину вітамінів і мінеральних речовин, необхідних малюкам для здорового росту і повноцінного розвитку.

4. Зберігайте продукти при безпечнї температурі!

Фахівці з дитячого харчування радять готувати дитячу їжу виключно на один раз, щоб не побоюватися, що залишки можуть зіпсуватися до наступного прийому їжі.

5. Використовуйте для приготування дитячої їжі тільки свіжі продукти і тільки чисту воду!

При покупці продуктів у магазині звертайте увагу на терміни виготовлення і терміни придатності, купуйте овочі, фрукти, м'ясо і рибу тільки в магазинах, відділах і торгових точках, які зарекомендували себе з позиції відповідального ставлення до якості свого товару. 

6. Пам'ятайте про правила безпечного харчування для детей!

Давайте дитині їжу, відповідну йому за віком і відповідну за розвитком його жувального апарату! Таким чином, ви уникнете ризику, що дитина подавиться великими шматками їжі, або, навпаки, — у нього неправильно сформується прикус, і почнуться проблеми з мовленням.

Наступні кілька правил відносяться вже до культури харчування, якої слід навчати дитину з самого раннього віку.

7. Купуйте дитині власні столові приналежності!

Бажано також готувати дитячу їжу — до його переходу на «дорослий стіл» — в окремому посуді.

8. Дотримуйтеся режиму харчування!

Їжа, прийнята вчасно і відповідна природним біоритмам, засвоюється набагато краще. Фахівці рекомендують годувати дитину до півтора — двох років приблизно в один і той же час 5 разів на день; а потім перейти на 4-разове харчування (сніданок, обід, полуденок і вечеря).

9. Дотримуйтесь гігієни!

З самого раннього віку привчить дитину мити руки перед їжею, повільно і ретельно пережовувати їжу, надалі — використовувати столові прилади і серветки. Дитина повинна також пам'ятати, що не можна їсти немиті овочі та фрукти.

Слідуючи описаним вище правилам безпечного харчування для дітей, ви уникнете більшості дитячих проблем зі здоров'ям.

10. Якщо ваш малюк ходить до дитячого садка.

У роздягальні щоденно вивішується меню. Отож, вранці батьки вже знають, що дитина буде їсти протягом дня. На вечерю вдома слід готувати страви сумісні з тими, що їв малюк напередоні в садочку.

Для частування дітей у дні народження, інші свята можна використовувати   приготовлені   у   закладі пиріг, пиріжки або принесені батьками фрукти, ягоди, цукерки, печиво (промислового виробництва).   З   метою   попередження захворюваності гострими кишковими   інфекціями   та   харчових   отруєнь   дітей   суворо забороняється приносити у дошкільний навчальний заклад кремові вироби (торти, тістечка), морозиво, напої, у тому числі солодкі газовані тощо.

Для   збереження апетиту не рекомендується годувати дитину вдома вранці, перед відвідуванням дошкільного навчального закладу. Винятком можуть бути яблуко, морква, овочевий сік у кількості 50-100 г. Якщо дитина поснідала вдома, її  не будуть примушувати снідати вдруге.